Friday, July 21, 2017

Pletelet Rich Plasma (PRP)

Apakah Itu Terapi Pletelet Rich Plasma (PRP)? 
Penemuan perubatan terkini telah menemukan sejenis perawatan yang  semula jadi untuk memulihkan kesakitan & kecederaan yang dikenali sebagai  Terapi Platelet Rich Plasma (PRP). Terapi PRP adalah selamat dan efektif dalam merawat pelbagai jenis kecederaan  kulit, otot, tendon dan tulang. Terapi ini sesuai  bagi pesakit yang ingin mencuba alternatif selain pembedahan. Rawatan PRP adalah bebas dadah dan menjanjikan tempoh penyembuhan yang lebih singkat.

Terapi PRP menggunakan larutan plasma kaya platelet yang diambil dari sedikit darah pesakit . Platelet dalam darah kita berfungsi membebaskan protein penyembuhan yang dikenali sebagai ‘Growth Factor’. Secara terkumpul, growth factor akan mempercepatkan penyembuhan kecederaan & tisu rosak.  Ia meransang proses pemulihan & generasi di kawasan yang menerima rawatan. Oleh itu, penyembuhan mengambil masa yang lebih singkat semulajadi dan bebas risiko.

Terapi PRP adalah popular di antara kalangan ahli sukan kerana ia menjanjikan penyembuhan yang lebih singkat tanpa pembedahan yang berisiko tinggi. Antara ahli sukan yang menjalani Terapi PRP adalah seperti Tiger Woods,Pittsburgh Steelers, Hines Ward dan Troy Palomalu.
Mengapa Terapi PRP?
Tubuh badan kita mempunyai keupayaan yang menakjubkan untuk memulihkan dirinya sendiri. Apabila berlaku sebarang kecederaan, proses penyembuhan semulajadi akan berlaku bagi  membaiki tisu-tisu yang rosak. Tubuh akan memberikan isyarat supaya platelet dan komponen lain di dalam darah  membaiki kulit, tulang dan tisu-tisu lain yang mengalami kecederaan.

Walaupun begitu, ada kecederaan  yang mendapat halangan untuk sembuh kerana kekurangan peredaran darah ke bahagian tersebut.

Dengan kemajuan dalam perubatan, terapi PRP  mampu mengekstrak larutan plasma tinggi platelet  dan memberikannya terus ke  tempat yang ingin di rawat dengan menyuntik larutan platelet  yang diambil dari darah pesakit, ia akan mengandakan keupayaan tubuh badan untuk sembuh.
Terapi PRP Dalam Kecantikan
Teknik Terapi PRP yang memasukkan larutan kaya plaletlet / growth factor bantu mempercepatkan pemulihan tisu-tisu yang rosak.  Terapi ini mampu merawat kedutan dan kesan parut pada kulit. Dengan menjalani terapi ini, kulit akan kembali tegang, halus dan kesan parut beransur cerah. Pesakit akan tampak lebih muda degan kulit yang kembali remaja. Terapi ini juga dikenali sebagai ‘Vampire Facelift’ di Hollywood dan mendapat sambutan hangat di antara kalangan aktres dan sosialit di sana seperti Angelina Jolie dan Kim Kardashian. Terapi PRP juga boleh meransang penumbuhan rambut baru bagi pesakit yang mengalami masalah keguguran rambut
Bagaimana Terapi PRP Di jalankan?
Sedikit darah akan diambil dari pesakit. Ia akan dimasukan dalam mesin sentrifus di mana plasma kaya platelet akan terasing dari komponen darah yang lain. Larutan ini akan disuntikkan kepada bahagian yang ingin dirawat. Plasma kaya platelet ini mengandungi kandungan growth factor yang tinggi berbanding darah biasa. Oleh itu growth factor terkumpul bantu menganjakkan proses penyembuhan ke tempoh yang lebih singkat.
Tempoh terapi adalah berbeza– beza di kalangan pesakit. Suntikan yang perlu diambil adalah satu hingga ke tiga suntikan. Bergantung kepada jenis kecederaan atau kegunaan perawatan ini.
more information about PRP @click our link to review our new website all about beauty and health @For your further information, lets Us call You…
Semenyih (HQ) : 03-8723 4808 / 013-244 8484

Shah Alam :  03-55233505 / 013-388 1353

Bangi : 03-8928 9334/ 013-335 1353

Nilai : 012-358 5949

Melaka : 06-317 0412 / 013-228 1353

Kuantan : 017-358 1619 / 09-517 3561


Kota Bharu : 013 3880987

WHATSAPP : 012-608 0159

WEBSITE : marissa-esthetic.com

FACEBOOK : Marissa AestheticNo comments:

Post a Comment